Политика

Александър Николов посочи три причини за напускането на министерския пост

Три причини за напускането на министерския си пост посочи Александър Николов. Министърът на енергетиката и тримата му колеги от ИТН бяха отзовани от лидера на ИТН Слави Трифонов в онлайн обръщение, с което той сложи край на “тази агония” и на четворната коалиция. Николов не отговори директно на въпроса как ще постъпи, ако бъде помолен да остане, каза, че такова предложение не е имало и призова да не се създава излишно напрежение по този въпрос.

На въпрос може ли да се разберат премиерът Кирил Петков и Слави Трифонов за оставането му в кабинета, Николов каза, че всичко е възмогжно, но не може да говори от името на други хора.

По-рано той обяви, че ще депозира оставката си в понеделник, също както направи и външният министър Теодора Генчовска. Останалите две министерски оставки са факт – на Гроздан Караджов и на Радостин Василев.

Първата посочена от Николов причина за оставката бе лоялността: “Лоялността е функция на най-скъпата стока – на доверието”. Другите две били, че му е гласувано доверие от управляващите и това, че България е парламентарна република и решенията се взимат на политическо ниво.

„Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам“, смята Николов.

Той разбрал за изтеглянето на министрите на ИТН от правителството по време на среща за сътрудничество между Близкия изток, Африка и Европа на фона на енергийната криза.

„Говорих със Слави Трифонов, но част от митологията, че се спускат решения, що се отнася до енергетиката – имали сме ясни и кратки разговори и те започват и завършват с „Направи това, което е полезно за хората“, каза Николов за връзката му с лидера на ИТН.

Той допълни, че въпреки оставката, работата продължава. Има процедура за оставките – първо премиерът трябва да внесе в парламента предложението си за смяна на министрите и да предложи други хора на техните места.

“Трусовете на политическо ниво не означават спиране на работата. Докато няма гласуване и влизане на следващ човек в тази роля, министерството продължава да работи”, увери Александър Николов и похвали екипа си от заместници.

Относно думите на заместника си Пламен Данаилов от предишния ден, че ИТН са били против действията на правителството за руските газови доставки, енергийният министър каза, че вероятно коментарът на Данаилов е защото темата не е в ресора му и не е добре запознат с нея. Николов допълни, че при подобни решения има координация и водещи са решенията на Министерския съвет.

Николов каза още, че няма как да се водят преговори с “Газпром” за нов договор след 2022 г., след като рускитя концерн е ненадежден партньор. “Няма друга ценност над човешкия живот. Докато се води война, докато партньорът ни е неустойчив и непредвидим, база за преговори просто няма“, каза Николов.

“Газът от САЩ тече, откъде тече е чувствителна информация. Цената след всички разходи се вижда в предложението на “Булгаргаз” към КЕВР и тя не е свързана с това къде отиват конкретни танкери. Когато се говори по този начин се създават проблеми за доставките”, коментира той относно доставките на американски втечнен газ.

По думите му се тества интерконекторът с Гърция и газовата тръба към момента физически е готова за експлоатация, очаква се съвсем скоро и одобрението от ЕК.

Последни публикации