Общество

Анастас Герджиков изгуби драматично поста председател на Съвета на ректорите

Анастас Герджиков загуби по драматичен начин поста председател на Съвета на ректорите.

Професорът и ректор на Софийския университет беше единствената номинация в провежданото в този момент заседание в Икономическия университет във Варна.

Той се бореше за втори мандат и за целта му трябваха 25 гласа “за”. Тайното гласуване обаче отсъди 24 гласа “за” срещу точно 24 гласа “против”.

След около месец ще се проведат нови избори за ново ръководство на Съвета на ректорите.

Дали всеки от ректорите на университети и висши училища в България е имал предварително категорично решение дали да гласува „за“ или „против“, или дебатът в залата е наклонил везните няма как да знаем със сигурност, но гласувал „против“ ректор се възмути пред OFFNews с думите: „От трибуната Герджиков ни убеждаваше, че няма лошо да се промени член 57 от Закона за висшето образование!“.

Как ще бъдат оценявани преподавателите: МОН предложи озадачаваща нова методика

Въпросният член 57 е „ябълката на раздора“ за академичните среди през последните седмици. Сегашният му текст дава правото на университетите сами да определят правилата за оценяване (атестация) на преподавателите си. Желанието на министър Денков – което е защитил ректорът на Софийския университет пред колегите си – е този текст да бъде променен, така че Министерският съвет да може определи национална методика.

Обезценявате напълно труда ни! Минно-геоложкият университет написа 11 страници с въпроси и коментари към МОН

Проект на въпросната методика вече е внесен за обсъждане и предстои гласуването му в Министерския съвет. Актът, с който е внесена, е решение на МС. С решение на Министерския съвет обаче не може да се отмени, нито да се заобиколи закон, а тя противоречи на чл. 57 на ЗВО и затова се иска промяната му. Усложнение създава и фактът, че в Конституцията на Република България е записано правото на университетите на академична автономия и ректорски ръководства се позовават на нея с твърдението, че държавата няма право да им налага правила, по които да оценяват преподавателите си.

Създават се два режима за оценяване на преподавателите, призна МОН

В опит да защити предложенията си за нова методика и по-високи критерии срещу критиките от ректори министър Николай Денков заяви в интервю за БНР на 3 май, че противниците на проектите му идвали от висши училища, в които 65-70% от професорите и доцентите не покривали и сегашните минимални критерии. OFFNews провери това твърдение по официални данни, поискани от НАЦИД. Оказа се, че такива университети има, но те са само частни. Планираните от министъра промени се отнасят единствено за държавните висши училища.

Истина или лъжа: има ли висши училища със 70% професори и доценти под изискванията на закона

Очаквайте подробности.

Последни публикации