Икономика

Асен Василев защити идеята прагът за осигуровките да се вдигне

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев защити идеята максималният осигурителен доход (МОД) у нас да се изчислява всяка година по формулата – 2,3 пъти върху средната работна заплата за предходната година.

В момента прагът за осигуровките у нас е 3000 лева. Ако се приеме предложението за въвеждането на въпросния коефициент, то със сигурност ще има увеличение. Ако през 2021 г. средната заплата е 1500 лева, то новият максимум за догодина би трябвало да е 3450 лева.

Във фейсбук Асен Василев публикува таблица с размера на МОД и съотношението му спрямо средната работна заплата по години. От тях се вижда как прагът намалява като съотношение спрямо средната работна заплата.

Ето и цялата публикация на съпредседателя на Продължаваме промяната:

Ето малко днни по повод разразилата се дискусия за маскималния осигурителен доход.
През годините максималният осигурителен доход е увеличаван с увеличаването на средната работнa заплата, като нови прагове са въвеждани през 2008, 2014, 2015, 2016 и 2020 година.

Праговете са въвеждани на стойности 4.8х, 2.8х, 2.9х, 3х и 2.4х средната брутна заплата от предходната година.
Приетото предложение за прага за 2022г е да се въведе нов праг на 2.3х средната брутна заплата от предходната година (най-ниската историческа стойност за нов праг) и прагът да остане на стойност 2.3х през следващите 4 години.

Както казахме, няме да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения.

Последни публикации