Меджународни новини

Байдън прие Светлана Тихановска

Президентът на САЩ Джо Байдън прие днес в Белия дом беларуската опозиционни лидерка Светлана Тихановска, която живее в изгнание в Литва, предадоха световните агенции. Тихановска е във Вашингтон от 10 дни.

“САЩ застават на страната на беларуския народ в неговия стремеж към демокрация и универсални човешки права”, заяви Байдън в туит по повод на срещата, придружаван от снимка, на която той се вижда да разговаря с Тихановска.

Опозиционерката, която твърди, че е спечелила президентските избори в Беларус, резултатите от които бяха фалшифицирани от Александър Лукашенко миналата година, благодари на Байдън за “могъщия знак на солидарност с милионите храбри жители на Беларус, които се борят мирно за своята свобода”.

“Светът е на наша страна”, допълни тя също в Туитър.

Високопоставен американски представител пък заяви, че срещата на Байдън с Тихановска е била чест за американския президент и възможност той да изрази лично подкрепата си за беларуския народ пред Тихановска.

Опозиционната лидерка пристигна във Вашингтон на 18 юли. Тя вече имаше среща с американския държавен секретар Антъни Блинкън, на когото предаде списък с държавни беларуски компании, срещу които САЩ трябва, според нея, да приемат санкции или да засилят вече съществуващите санкции.

Днес Тихановска каза, че е поискала от Байдън неговата помощ за това Беларус за премине към демокрация чрез ненасилствени методи. Байдън пък й е казал, че в света продължава борбата между автокрация и демокрация.

На кръгла маса, организирана от Асоциацията на кореспондентите в Държавния департамент, Тихановска пък каза, че беларусите сами могат да отведат страната си към демократична промяна, но се надяват на активно, а не само символично американско участие.

Последни публикации