Меджународни новини

Белгия въвежда 7-дневна карантина и PCR за пристигащите от България

Белгия въвежда задължителна 7-дневна карантина и PCR за всички граждани, пристигащи от страна от т. нар. “червена зона”, каквато е и България. Същият режим ще важи за хората, които са останали в страна от “червената зона” повече от 48 часа, съобщава пресцентърът на МВнР.

Пътниците трябва да бъдат тествани през първия и седмия ден от влизане в страната.

При отрицателен резултат от PCR тест на седмия ден карантината се прекратява. Ако резултатът е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за още най-малко 7 дни.

По информация на посолството ни в Брюксел изключение от задължителната карантина ще се прави за гражданите, които пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят на подлежащ на карантина е под 7-дневния карантинен период, той може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Сред изключенията са също граждани, които изпълняват критични функции в съществени сектори; студенти, които могат по изключение да прекъснат карантината си, за да се явят на изпит; граждани с основно местожителство в Белгия, пребивавали в чужбина по професионални причини, които могат да се откажат от задължителната карантина до 4 януари, при условие че разполагат с удостоверение от работодателя за професионалната причина за пътуването.

От 4 януари 2021 г. при оценката на формуляра за местоположение на пътниците ще се вземат предвид командировките, заверени от работодателя.

Последни публикации