Политика

Бойко Ноев: Скорошен мир в Украйна е невъзможен

Скорошен мир в Украйна е невъзможен. Изходът от тази война е далечна перспектива. Русия няма да се изтегли, а Путин ще иска нещо голямо – териториални придобивки, които няма да бъдат обявени веднага, а след време. 

Това обяви експертът по отбрана и бивш военен министър Бойко Ноев пред БНТ.

“Ако дефинираме мира като възстановяване на довоенна Украйна, връщането на тези 2 милиона и половина бежанци по домовете и реализация на тяхната надежда да бъдат част от демократичния свят, това скоро няма да се случи, защото от другата страна стои един агресор, който иска точно обратното – не иска Украйна да съществува като държава, не иска украинският народ да бъде част от демократична Европа”, коментира Ноев. 

Експертът обясни, че за това може да се съди по действията на Владимир Путин, а “това са действия на един загубил разсъдъка си диктатор, който е изпаднал в дълбока изолация”. Безразборните бомбардировки с използването на забранени оръжия на украински градове са израз на безсилие и е престъпление срещу човечеството, смята Ноев. Според него Путин ще бъде съден за това.

Той определи разрушените Киев и Харков като “путинизъм в действие”. Светът ще претърпи дълбока трансформация, а Владимир Путин никога няма да бъде същият играч на международната сцена, нито неговият елит, бе категоричен Ноев.

“Вижте отнемането на активи, на яхти, на всякакви блага, които олигарсите, во главе с Путин, са откраднали от руския народ- Това ще има много сериозно отражение и върху международното положение”, посочи Бойко Ноев.

По думите му ролята на Турция като посредник в преговорите е пример за подражание. България обаче няма национална политика, а българското общество и партиите във властта заемат крайно противоположни позиции по отношение на войната.

“Ердоган доставя оръжие на Украйна, но той не е загубил контакта си с Путин, той е уважаван от него. Това не е само защото Турция е 80-милионна държава, а защото Путин уважава силните. България в неговите очи е една слаба страна, която той може да унижава, чиято история той може да взима, чиято азбука отрича и т.н.”, коментира Бойко Ноев.

Според бившия военен министър България не може да изпълни ролята, за която говори президентът Румен Радев – преговорите за прекратяване на войната да се водят у нас.

“Няма такъв мост България да е посредник между Запада и Русия. Това е един мост, по който руснаците ще дотопуркат в България. Страната ни трябва да има ясна политика. Отношението към войната в момента е ключов въпрос за всички политически сили у нас. Не може да има български политици, които да оправдават войната, които да отказват помощ на украинската страна – жертвата в този конфликт. Всеки отказ за помощ е сътрудничество с агресора. Не приемам колебливата позиция на българското правителство. Не приемам емоционалните изкази на министър-председателя, който ни занимава със своите душевни драми как той бил с украинския народ, но не можел (да окаже помощ – бел. ред.).

Ноев определи играта с МиГ-овете, които Полша отстъпи на САЩ, като пропагандна история. БСП гледа към Путин и затова не иска България да предприеме каквото и да било. Прибалтийските страни получават подкрепление от НАТО. Румъния също има войски на пакта, единствено България отказва. Страната ни трябва да бъде решителна и не може да бъде разкрачена между Европа и Путин, бе категоричен Бойко Ноев. 

Последни публикации