Меджународни новини

Българин от Чуждестранния легион е задържан в Банги

Български гражданин е сред четирима арестувани членове на корпуса на френския Чуждестранен легион в столицата на Централноафриканската република – Банги, съобщи Франс прес, цитирана от БНР.

Четирима военни от Чуждестранния легион на френската армия са задържани на летището в Банги. Срещу тях е започнало разследване.

Според местния прокурор те са с “френско, италианско, румънско и българско гражданство” и са заподозрени в подготовка на покушение срещу президента на страната, което френските власти категорично отхвърлят като “дезинформация” и “манипулация”.

Войниците с обичайното си въоръжение са придружавали към летището френския генерал Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на ООН в страната, както са съобщили от организацията и от френската армия.

Според местния магистрат обаче автомобилът им без знаците на ООН е минавал по трасето, където бил очакван президентският кортеж на Фостин Арканж Туадера, а в местните социални мрежи плъзнали обвинителни версии.

Инцидентът става в контекста на влошените отношения на Франция с бившата ѝ колония и при остра война за влияние на Русия, която Франция обвинява в антифренска кампания в страната.

Висш служител на ООН се е срещнал с президента Туадера, за да иска освобождаването им.

Последни публикации