Общество

Български депутати укрепват сътрудничеството с Беларус, искат по-силно взаимодействие с Минск

Народните представители от парламентарната група за приятелство „България-Беларус“ Даниел Петров и Момчил Иванов са посетили посолството на Република Беларус в София и са изразили интерес за засилване на взаимодействието с работната група на Национално събрание на Беларус за сътрудничество с парламента на България, съобщи на страницата си във фейсбук посолството на Беларус.

Петров и Иванов провели в посолството среща, на която присъствали и кметът на община Опан Генчо Колев и заместник-кметът на община Чирпан Янко Топалов. Според комюникето на домакините, двете страни са обсъдили развитието на беларуско-българското сътрудничество, включително между парламентите и регионите на двете страни, в търговско икономическата и хуманитарната сфера.

В групата за приятелство с Беларус в 47-то Народно събрание членуват 19 души, а депутатът от „Възраждане“ Даниел Петров е неин председател. Момчил Иванов, народен представител от ПП Има такъв народ е заместник-председател, като членува още в групите за приятелство с Обединените арабски емирства и Швейцария, където също е заместник-председател.

През май т. г. на съвместно заседание на Камарата на депутатите и на Сената румънският парламент реши на 3 май т. г. да прекрати съществуването на парламентарните групи за приятелство с Руската Федерация и с Република Беларус. Предложението дойде от румънската група в Интерпарламентарния съюз и беше обосновано с войната, която Русия води срещу Украйна и предоставената подкрепа за Москва в тази война от страна на Република Беларус. В случая с Беларус още преди закриването на групата подкрепата си за нея оттеглиха бившите Социалдемократическата партия PSD, член на ПЕС, Националнолибералната партия PNL, член на ЕНП, съюза „Спасете Румъния“, член на АЛДЕ и Демократичния алианс на унгарците в Румъния UDMR, който също е част от семейството на ЕНП. У нас в групата за приятелство с Русия членуват 79 депутати и по традиция това е най-многобройната подобна група.

Последни публикации