Общество

Германия ни върна културни ценности, изнесени незаконно от България

Германия върна на България нелегално изнесени културно-исторически ценности. Церемонията по предаване на артефактите, изнесени нелегално от страната ни и задържани при две полицейски акции в Бавария през 2011 и 2017 година, се състоя в посолството ни в Берлин, съобщи МВнР. 

Ценностите бяха предадени от Кристиан Клайн, главен комисар и ръководител на отдел „Разследвания на престъпления в областта на културното  наследство” на Баварската криминална служба, и от Флорентине Кучер от Федералната служба за култура и медии към федералното правителство. 

На България бяха върнати 872 антични и средновековни монети, 1 антична бронзова ваза и 1 фибула, открити на територията на страната ни и датирани от различни исторически епохи – от III век пр. Хр. до XIV век сл. Хр. Подобно предаване на културно-исторически ценности се случва за втори път в рамките на 2 години и половина в посолство Берлин.

По време на церемонията посланик Елена Шекерлетова и главен комисар Клайн се съгласиха, че съществува отлично взаимодействие между българските и германските институции, между Министерство на културата и Министерство на вътрешните работи на България, Баварската криминална служба, Министерството на вътрешните работи, спорта и интеграцията и Министерството за наука и изкуство на Бавария и федералната служба за култура и медии към федералното правителство.

Двете страни и занапред ще продължават да развиват и задълбочават това сътрудничество. Благодарение на него, както и със съдействието на представителя на МВР в посолството ни в Берлин главен комисар Илия Пулов нелегално изнесените ценности се завръщат успешно в страната ни.

Последни публикации