Меджународни новини

Германски министър: Единството на ЕС за санкциите срещу Русия се разпада

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази днес тревога, че единството в Европейския съюз „започва да се разпада“, преди среща на върха за обсъждане на петролно ембарго срещу Русия и планове за намаляване на зависимостта от руската енергия, предаде Ройтерс.

Лидерите от ЕС ще се срещнат утре и вдругиден, за да обсъдят нов пакет от санкции срещу Русия и програма, целяща да ускори спирането на зависимостта от изкопаеми горива, включително руски природен газ.

„След нападението на Русия срещу Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на срещата на върха утре, да се надяваме това да продължи по същия начин. Но то започва да се разпада“, заяви Хабек на пресконференция.

Унгария отхвърли новия вариант за ембарго върху руския петрол

Той призова Германия да говори с един глас на срещата, вместо да се въздържа от гласувания поради различия в мненията в управляващата й коалиция. Министърът настоя за подобно единство и от другите държави в ЕС.

„Европа все още е огромно икономическо пространство с невероятна икономическа сила. А когато бъде единна, тя може да използва тази сила“, каза Хабек.

Последни публикации