Меджународни новини

Жертвите на експлозията в хотел Саратога в Хавана са най-малко 26

Жертвите на мощната експлозия в петзвездния хотел в кубинската столица Хавана са най-малко 26. Сред жертвите има четири деца и бременна жена. Според последни данни, ранени са 74 души – 50 възрастни и 14 деца, съобщават световните агенции.

Фасадата на 5-звездния хотел “Саратога”, в който има 96 стаи, два ресторанта и басейн на покрива, е била сериозно повредена от експлозията, настъпила малко след 11:00 ч. местно време (15:00 ч. по Гринуич), отбелязва Франс прес.

Според кубинската държавна телевизия взривът е бил причинен от камион, който е доставял природен газ на хотела, но не е ясно как се е възпламенил този газ, отбелязва Асошиейтед прес.

Облак от дим се издигна над булевард “Прадо”, на който се намира хотелът. Взривът е унищожил и автомобили, намиращи се в близост до сградата. Хотелът е бил в ремонт и вътре не е имало туристи, заяви губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел посети мястото на взрива, заедно с премиера Мануел Мареро и с председателя на парламента Естебан Ласо. Президентът опроверга слуховете, появили се в социалните медии, че става дума за атентат.

В ход е операция по издирване на евентуални затрупани под отломките от хотела. В сградата е имало членове на персонала, подготвящи хотела за неговото предстоящо отваряне на 10 май.

Сградата на хотела е бира построена през 1880 г., за да се помещават вътре магазини. През 1933 г. тя е превърната в хотел, а през 2005 г. е трансформирана в луксозен хотел, в който после са отсядали Бионсе, Мадона и Мик Джагър.

Последни публикации