Меджународни новини

Захарова: Моряците от ''Царевна'' са освободени от руски и донецки сили

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира днес внимание на ситуацията с кораба “Царевна” под български флаг, който се е намирал в продължителна блокада в Азовско море, предаде ТАСС.

“Сега членовете на семейства българи благодарение на действията на руските и донецките въоръжени сили благополучно ще се завърнат у дома. И вероятно у тях ще възникнат въпроси към своето ръководство: защо то наказва тези, които ги спасиха, и поддържа украинците, които поставиха под заплаха техния живот и здраве”, написа тя в социалната мрежа “Телеграм”.

Моряците от Царевна ще се приберат в България най-късно до Великден

ТАСС посочи, че на 13 април петнайсетима членове на екипажа на кораба, от които 14 граждани на България, са били евакуирани в Донецк, откъдето те ще отпътуват за дома.

Тагарев: Българските моряци са спасени сега, защото ръководството в Кремъл е позволило

По-рано тази седмица българският премиер Кирил Петков, цитиран от БТА, обяви, че четиринадесет български граждани и един украински гражданин, възпитаник на българското Военноморско училище, вече се намират извън пристанището на Мариупол.

Кирил Петков: Руснаците предложиха прозорец от час и половина за евакуация на моряците

Предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се завърне в България, информира премиерът. Останалата част от екипажа – трима българи и двама украински граждани, вкл. капитанът на кораба – са останали на плавателния съд по свое желание, добави Кирил Петков.

Последни публикации