Меджународни новини

За ЧНГ Австралия промени химна си

Австралия посреща 2021 година с различна версия на националния си химн. От 1 януари текстът ще е променен, обяви министър-председателят Скот Морисън днес.

Химнът повече няма да нарича Австралия “млада и свободна” и това е опит да се наблегне на факта, че страната има дълга история.

Обявлението бе изненадващо за правителството, но все пак членовете му го приветстваха.

Морисън пък обяви, че се надява промяната да създаде “дух на единство”. Хора са населявали Австралия хиляди години, преди тя да бъде колонизирана от бели английски заселници през 18-и век. За да се подчертае това, в химна вече няма да се пее “защото ние сме млади и свободни”, а “защото сме единни и свободни”.

По-рано тази година премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Бережиклян предложи промяната, казвайки, че сегашната формулировка пренебрегва гордата културата на първите си жители.

“Смяната на “млада и свободна” с “единна и свободна” не отнема нищо, но вярвам, че добавя много”, увери премиерът Морисън. “Тя признава пътя, който сме изминали като нация. Тя признава, че нашата национална история е създадена от предци от над 300 националности и езикови групи и че ние сме най-успешната мултикултурна нация на земята”, каза още той.

Последни публикации