Политика

Иво Мирчев: Действията на министъра на икономиката са правилни

В момента действията на служебния министър на икономиката Кирил Петков са правилни. Надявам се със служебното правителство да имаме съвместни теми. Петков беше част от Да, България, но напусна партията преди повече от три години.

Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” пред Нова ТВ по повод започналата проверка в Българската банка за развитие заради раздадените кредити от близо 1 млрд. лева на 8 фирми.

“От 2017 г. сигнализираме, когато видим нещо нередно, затова ГЕРБ казва, че това е претоплена манджа, но не казват какво е направено във времето”, добави той.

Мирчев припомни, че от “Демократична България” още миналата година са сигнализирали, че “Пеевски има половин милиард от ББР”. “В отчаянието си преименувахме ул. “Славянска” в “Пеевска”, сложихме стикер на министерство на икономиката – министерство на Пеевски, защото беше отдадено на концесия на ДПС и това е публична тайна”, категоричен е той. 

Според устава на банката всеки кредит над 5% от собствения капитал трябва да мине през надзора, “което означава, че лично Лъчезар Борисов е одобрил кредите”. Мирчев добави, че това е държавна банка, която разполага с парите на българските данъкоплатци и тя трябва да подпомага малки и средни предприятия, защото те по-трудно имат достъп до финансов ресурс.

“За тези 8 фирми е много по-лесно да направят кредит с търговска банка и да си решат проблемите. Тук въпросът е защо ББР отпуска кредити на големи фирми – или дружествата ги взимат в изгодни условия, или имат проблеми”, заяви още Мирчев. 

Бившият депутат от “Демократична България” коментира и, че има огромен пропуск от банковия надзор на БНБ, чиято работа е да следи тези огромни кредити. “Да не стане като КТБ, където се казваше че няма проблем, в един момент се оказа, че има голям проблем и огромна част от кредите са отпуснати на свързани фирми”, добави той. 

По думите на Мирчев миналата година е имало данни, че кредите на големите фирми са с лихва между 2 и 4%, а на малките предприятия е 10%.

Последни публикации