Меджународни новини

Италия удължава локдауна, Германия и Франция променят ваксинационната си стратегия

Общонационалната карантина в Италия се удължава до 15 януари. Такова решение взе Министерският съвет, съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС.

До 15 януари се удължава забраната за придвижване между 20-те области, освен по работа и здравословни или други неотложни причини, предаде Ройтерс.

Началото на присъствените учебни занятия в големите класове, които от октомври са на дистанционна форма на обучение, се отлага от 7 за 11 януари. Те ще бъдат възобновени, но броят на учениците в класните стаи ще бъде намален наполовина. В област Венето учебните занятия ще бъдат подновени най-рано на 31 януари.

В събота здравното министерство отложи отварянето на ски курортите от 8 за 18 януари. Броят на новозаразените в страната спадна от около 40 000 на ден в средата на ноември под 20 000, но честотата на инфекциите е непостоянна и стотици хора умират всеки ден, съобщи БТА.

Критики към Меркел за мудно начало на ваксинациите срещу COVID-19

Германският канцлер Ангела Меркел свиква за утре кризисна среща по въпросите на ваксинирането срещу коронавируса в страната, предаде ТАСС, като се позова на информация на “Билд”. Срещата е в отговор на критиките към Меркел, отправени от нейния съпартиец и министър на здравеопазването Йенс Шпан, за бавните темпове на ваксинация срещу коронавируса.

На срещата вероятно ще се обсъждат начините за увеличаване на производството на ваксини и за целта канцлерството иска да бъде създадена специална работна група. 

Според местни медии и политици темповете на ваксиниране срещу коронавируса в Германия са по-ниски от очакваното. Сега в страната е ваксинирано по-малко от 0,5 процента от населението. До края на 2020 г. Германия получи над 1,3 милиона дози от ваксината на “Бионтех” и “Пфайзер” и в началото на настоящата година е запланирана доставката на още 4 милиона дози. Страната, която е с население от около 83 милиона души, е заявила и десетки милиони дози от ваксините на други компании, като “Модерна”, ” Астра Зенека”, “КюрВак”, “Джонсън и Джонсън”.

Днес Меркел има видеоконферетна среща с ръководителите на германските провинции, на която се очаква решение за удължаване на частичния локдаун, който е в сила в Германия от средата на декември. Смята се, че удължаването ще е до 31 януари, предаде Франс прес. 

Франция разширява имунизационната си стратегия

Франция включва във ваксинационната си кампания срещу COVID-19 пожарникарите и здравните работници над 50-годишна възраст, съобщи днес здравният министър Оливие Веран, цитиран от Ройтерс.

“Ще разширим, ускорим и опростим ваксинационната си стратегия”, каза Веран за радио RTL. Вчера Франция започна по-интензивно да ваксинира медицинския персонал в болниците след критики за мудно начало в една от най-ваксиноскептичните страни в света, отбелязва Ройтерс.

Във Франция са установени десетина случая с по-заразния щам на новия коронавирус, който беше открит първо във Великобритания, каза Веран. Той посочи, че поради високото равнище на заразяване с вируса във Франция е слабо вероятно да се разхлабят сегашните коронавирусни ограничения в страната.

Последни публикации