Политика

Кой е Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов е сред основните критици на лидера на БСП Корнелия Нинова в партията. Той поиска оставката й и след последните парламентарни избори на 4 април. Бил е и кандидат за пост № 1 на “Позитано” 20. 

Той обаче единствен успя да получи подкрепа от Нинова и Националния съвет, за да участва в правителството на президента Румен Радев, което ще встъпи в длъжност утре.

Че думата му се чува в партията и успява винаги да намери необходимия компромис в необходимия момент, за да не навреди на социалистите, говори и фактът, че е бил депутат респектиращо много пъти – в 36-о, 38-ото, 39-о, 40-о, 41-вото, 42-рото и 43-то Народно събрание, като в последното е и заместник-председател. Янаки Стоилов е бил народен представител и в VII-то Велико народно събрание, в което е секретар на Комисията за изработване на проект на конституция. 

Той е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право. Преподава в Алма Матер и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Сега е професор по Теория на правото и ръководител на катедрата по Теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Почетен професор на университета „Джао Тонг“ – Шанхай. Автор на десетки научни публикации в български и чуждестранни правни издания. Член на редколегиите на български и чуждестранни списания.

Женен е и има дъщеря. 

Последни публикации