Меджународни новини

Лидерът на демократите в Сената поиска отстраняването на Тръмп

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър призова вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка в конституцията и да поеме функциите на Доналд Тръмп след щурма на Капитолия, предаде Ройтерс.

“Това, което се случи вчера в Капитолия, беше бунт срещу САЩ, иницииран от президента. Този президент не трябва да остава и ден повече на поста си”, бе категоричен Шумър.

“Ако вицепрезидентът и кабинетът откажат да заемат позиция, то тогава Конгресът ще трябва да извърши импийчмънт на президента”, изтъкна той. 

Отстраняването на президент от длъжност в Америка може да стане по два начина: чрез импийчмънт от Камарата на представителите, който да бъде потвърден от Сената, или чрез 25-ата поправка в конституцията. До края на мандата на Тръмп остават само 13 дни, затова и задействането на дългата и сложна процедура на импийчмънт е невъзможно.  

И в двата случая властта ще поеме Пенс, преди да я предаде официално на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари. 

25-ата поправка се прилага само ако президентът е неспособен да изпълнява задълженията си поради физическо или психическо заболяване. За да бъде задействана, вицепрезидентът и мнозинството на кабинета на Тръмп трябва да декларират, че той е неспособен да изпълнява задълженията си начело на страната. 

Поправката е предложена след убийството на 35-ия американски президент Джон Кенеди през 1963 г. Внесена е на 6 юли 1965 г. и е приета на 10 февруари 1967 г. 

Според правителствени източници на Ройтерс след случилото се в Капитолия оставки са подали Мат Потинджър, заместник на съветника по националната сигурност Робърт О’Брайън, Райън Тъли, който отговаря за Русия в Съвета по национална сигурност, и специалният пратеник за Северна Ирландия Мик Мълвейни.

Оставка обяви, че ще подаде и Илейн Чао, министър на транспорта на САЩ. Тя е съпруга на сегашния лидер на републиканското сенатско мнозинство Мич Макконъл. Оставката ѝ ще влезе в сила от понеделник. В съобщение за случилото се в Капитолия тя написа следното: “…дълбоко ме разтревожи и аз просто не мога да остана безучастна”.

Заместник-министърът на вътрешните работи Кен Качунили заяви пред Fox News, че в момента около Капитолия се строи ограда. 

Последни публикации