Общество

МОН обмисля законови промени за прием на студенти от диаспората

Министерството на образованието и науката обмисля законодателни предложения, с които да улесни приема на украински студенти с българско гражданство или със статут на пребиваване в България.

Това заяви образователният министър Николай Денков на заседание на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната. 

Промените ще бъдат внесени преди второ четене на Закона за висшето образование, приет днес на първо гласуване в пленарна зала. Те ще важат и за кандидат-студентите от още 6 държави с българска диаспора. Сред тях е и Северна Македония.

По думите на Денков в момента проблемът е, че тези студенти не могат да се възползват от възможностите за прием като чужди граждани.

“Тези граждани, от седемте страни, с етнически произход български, установен по определен начин, пак казвам – това е дерогация от общото правило – но в случая според нас то е оправдано, защото отговаря на българските национални интереси и не създава някакви специални привилегии”, каза той.

Денков предупреди, че промените трябва да бъдат приети до края на април, за да не се наруши кандидат-студентският процес.

Последни публикации