Общество

Над 1,5 млн. теста са раздадени в училищата в страната

От началото на кампанията за връщане на учениците в клас с тестване до момента Министерството на образованието и науката е получило от Министерството на здравеопазването общо 1 557 000 теста, съобщи пресцентърът на МОН.

От тези тестове в училищата в страната са разпределени малко над 1,5 млн.

На 10 ноември започна тестването на децата от първи до четвърти клас в 13 области. От 15 ноември се включиха и останалите 15 области. До 26 ноември са изразходени близо 600 000 теста. Останалите 900 000 до раздадените 1,5 млн. теста ще осигурят изследването на малките ученици до 10 декември.

Количеството необходими тестове за двете седмици от 29 ноември до 10 декември е по-голямо от изразходваното досега, защото постоянно се увеличава броят на децата от начален етап на обучение, които се връщат в училище със съгласие на родителите да бъдат тествани два пъти в седмицата.

До този момент в склада на БЧК в село Лозен има малко повече от 54 000 теста.

В сегашната ситуация на недостиг на тестове МОН търси всякакви начини да върне, колкото е възможно повече ученици от всички класове в училище, спазвайки заповедите на министъра на здравеопазването, заявяват от образователното министерство.

Последни публикации