Меджународни новини

Над 50% от новите коли в Норвегия за 2020 г. са електрически

Норвегия стана първата страна в света, в която продажбите на електромобили надхвърлиха 50% от общия дял на новите коли за изминалата 2020 година. Данните бяха публикувани от местна правителствена организация по-рано днес.

Според доклада на Opplysningsradet for Veitrafikken (OFV, Информационен съвет за пътищата и трафика), електрическите превозни средства съставляват 54,3% от общия пазар на нови автомобили за 2020 г. За 2019 година делът на екологичните коли е бил 42,4%.

Четирите най-продавани автомобилни модела в северната държава са изцяло електрически – Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 и Nissan Leaf. Петият по продажби модел – Volkswagen Golf се предлага и в електрически, и в плъг-ин хибриден вариант.

През декември, електромобилите са поставили месечен рекорд в Норвегия, като са имали пазарен дял от цели 66,7 процента. Според OFV това се дължи на лансирането в страната на няколко нови екологични модела.

Норвегия е най-големият производител на нефт в Западна Европа, но твърдо се ангажира в посока на електрическата мобилност, като развива пазара с щедри субсидии. Интересното е, че електроенергията в държавата се добива основно от водно-електрически централи. Целта на властите е всички нови коли до 2025 година да са с нулеви вредни емисии.

Последни публикации