Политика

''Няма да си склоним главата. Затова на всички им бъркаме в окото''

“Демократична България” остава в готовност за разговори с БСП, когато обаче има смисъл от подобни срещи, заяви пред bTV Христо Иванов.

Той съобщи, че е предупредил предварително председателя на БСП Корнелия Нинова, че след като към момента няма мнозинство за създаване на правителство, предвидените по-рано днес разговори нямат предмет.

“Демократична България” е сериозна и диалогична сила и когато има шансове за съставяне на правителство, сме готови да разговаряме. Но нека никой не ни превръща в миманс на сценки”, каза Иванов.

“Разговаряме и си държим на принципите. А тези принципи са да не позволяваме на някой да концентрира много власт. Затова на всички им бъркаме в окото. Защото няма да си склоним главата. Ще говорим когато има смисъл, а не когато някой е решил, че е дошло времето за неговата телевизионна изява”, категоричен е съпредседателят на “Демократична България”.

“Време е да върнем на масата как се прави политика в многопартийна система. Най-често това изисква коалиция – нещо, което по някаква причина е превърната в мръсна дума. Трябва да се върнем към нея. Защото това означава едно нещо – ясни, писмени ангажименти, с подписи на лидерите на партиите”, заяви Иванов.

Време е да изберем между представителна демокрация и представление, призова той.

Христо Иванов смята, че е разумно до края на това Народно събрание да се осигури време, за да се разгледа актуализацията на бюджета и да бъде разгледан Законът за съдебната власт, който предвижда закриването на специализираните съд и прокуратура.

“Подкрепяме актуализацията на бюджета по принцип и ще направим своите предложения. Да свършим някаква работа и след това да се разпусне парламента”, добави той.

Последни публикации