Политика

Петков: Темата дали Украйна иска военна помощ от нас е като футболен мач в обществото

Mинистърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба e изразил благодарност към българското правителството за оказаната подкрепа, която всеки един украински гражданин, бягащ от войната, получава у нас, за позицията на страната ни в конфликт, както и за изпратената хуманитарна помощ.

Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си на четири очи с Кулеба на брифинг в Министерския съвет. 

Министър-председателят е уверил украинският външен министър, че  България ще продължи да е сред най-приятелските и силно подкрепящи Киев държави, а българските институции ще осигуряват необходимата помощ и грижи за бежанците.

Петков подчерта, че всички действия на българското правителство са адекватни. 

На въпрос дали по време на срещата от България е поискано отново да предостави военна помощ премиерът заяви: 

“Знаете ли, тази тема се опитва да бъде като футболен мач – напред-назад в българското общество. Това, което мога да кажа ясно, е, че хората са много благодарни за това, което вече сме направили, и не трябва да се чувстваме виновни за неща, които не сме направили, защото в сравнение с много от другите държави също сме направили много. Защото вече сме приели голям брой бежанци, особено жени и деца. Те наистина са много благодарни, нашата адекватна позиция по темата за войната, помощите, които вече сме изпратили – хуманитарните помощи”.

Последни публикации