Общество

Площта на антарктическия морски лед достигна най-ниското си ниво

Площта, покрита с антарктически морски лед, е спаднала до най-ниското си ниво тази година, откакто от края на 70-те години на миналия век се води статистика, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от китайско изследване.

Рекордът, поставен на 25 февруари 2022 г., бележи втория рязък спад в ледената покривка само за 5 г., съобщават китайски изследователи от университета Сун Ят-сън в Гуанджоу и Лабораторията за южни морски науки в Джухай в сп. “Адвансис ин атмосферис сайънсис”, цитирани и от БТА.

Учените изследват океанските течения и климатичните явления, обуславящи топенето, но все още са изправени пред загадки.

Докато ледът в Арктика бързо намалява заради глобалното затопляне, при ледената покривка в антарктическия регион се наблюдава тенденция към леко увеличение с около 1% на всяко десетилетие от 70-те години на миналия век.

След необичайния спад, регистриран през 2017 г., тази година той се повтаря отново в края на февруари – края на лятото в южното полукълбо. Тогава за първи път размерът на антарктическия лед спада до под 2 милиона квадратни километра. Обхватът е с около 30% по-малък от средния за годините от 1981 до 2010 г.

От Европейската служба за климатичните промени “Коперник” също съобщиха, че през февруари измерената дневна площ на антарктическия морски лед е достигнала най-ниското си ниво, откакто от 1979 г. се води статистика.

Последни публикации