Вътрешни новини Политика

„Почтени“ и опасни връзки: Бащата на водача на Продължаваме промяната в Пазарджик бивш комсомолски секретар на МВР и съдружник на Алексей Петров.

Ивайло Шотев води листата на Продължаваме Промяната в област Пазарджик, но не той е интересният, а неговият баща – Валентин Шотев. И особено неговите близки връзки и дългогодишни партньорства със сенчестите лица на българския преход. Сред тях най-ярко се появява едно – това на Алексей Петров.

Валентин Шотев е бивш комсомолски секретар на МВР до 1989 г. През годините притежава дялове в десетки фирми. Шотев е бивш дългогодишен съдружник с бившата барета Алексей Петров във фирмата “Лева груп”.

През 1994 г. Шотев и Петров подписали договор с “Левски-Спартак”, за да инвестират в бившата учебно-възстановителна база на МВР на столичния бул. “Черни връх” 107 в местността “Кръстова вада”, стопанисвана по това време от “синия” клуб. През 1997 г. обаче се появили стари собственици на въпросния имот, който им бил реституиран. “Това, което реално владеехме, го купихме. Моята част платих в брой, тогава още не беше забранено. Алексей Петров също плати в брой”, обяснява Шотев.

След това на парцела с големина около 26-28 дка бил построен известният ресторант “Златния телец”, както и административна сграда, в която двамата имали съвместен офис. Освен това Петров и Шотев отворили и чейндж бюро на бул. “Джеймс Баучер” в София.

В един момент взаимоотношения между двамата рязко се превръщат в сценарий от криминален филм, в който босове се бият за завладяване на бизнес територия. Първо двамата се разделят след спорове за имота и започнали съдебни дела. През 2002 г. Шотев бе обявен за издирване във връзка с покушението срещу Петров. В последствие Шотев стана свидетел срещу бившата барета, тъй като го обвиняваше в рекет. Имуществените спорове между Шотев и Петров стигат и до заплахи за убийство. Винопроизводителят Шотев заявява пред полицията и НСБОП, че на 4 септември 2000 г. в ресторант “Златният телец” Петров се е заканил да го убие, като казал: “Ще те изгоря жив, ще те размажа, ще те унищожа.” Било е заведено дело, но обвиненията не се доказали.

По думите на Шотев пред съда той се запознал с Петров през 1987 г., когато бил първи комсомолски секретар в МВР, тъй като тогавашната барета го потърсил, за да му се оплаче, че “старите кучета в системата” не му дават шанс да се развива като каратист. След това двамата решили да създадат карате-клуб “Атлас”, който впоследствие станал част от СК “Левски-Спартак”. Твърди се, че именно Шотев е уредил Алексей Петров да влезе във владение на плувния комплекс “Спартак” в началото на 90-те години, който е бил собственост на МВР.

Разбира се, биографиите на хора като Шотев не се изчерпват с връзки и познанства със само един или два души. През 2010 г. близо половин тон алкохол без бандерол беше открит във винарска изба, собственост на Шотев. МРВ връзките на Валентин Шотев се отплащат по различни линии – например през 2007 г. Шотев купи “Винал” – Ловеч, чийто собственик беше бизнесменът Гриша Ганчев.

Днес 34-годишния кандидат на Продължаваме промяната за парламент Ивайло Шотев сигурно не е само син на баща си, Валентин Шотев, но е хубаво е да си припомняме тези позабравени сюжети преди лесно да се втурнем да хвърляме гласа си за поредните нови спасители.

Важно да имаме всички факти, като тези по-горе, защото те може би хвърлят светлина върху въпроса как едно момче обикаля света, учи първо в Лондон, после в Москва, а на 34 години вече управлява фармацевтична компания. Здраве да е, важното да е почтен, сигурно биха казали Кирил Петков и Асен Василев. В политиката обаче, както може би ще разберем скоро, заявката за пълна почтеност е обречена на шумен провал.

Последни публикации