Меджународни новини

Путин призна Донецката и Луганската републики за независими държави (обновява се)

Руският президент Владимир Путин обяви в обръщение към народа, че признава Донецката и Луганската народна република за независими държави. В края на обръщението Владимир Путин подписа президентски укази за признаването им и договори за приятелство и сътрудничество. Малко преди това той е съобщил на лидерите на Франция и Германия, че Русия ще признае самообявилите се “републики”, както се разбира от съобщение на сайта на Кремъл за разговор с тях 

В дълга реч, която започна с исторически обяснения, че Украйна е част от Русия, той каза, че “управляващата в Киев върхушка постоянно заявява нежеланието да изпълне Минските договорености”, а се готви за “нов блицкриг” в Донбас (нещо, което Украйна отрича). Както и да се сменят депутатите в парламента, “не се сменя по същността” националистическият режим в Киев. “В тази връзка смятам да приема решението да призная Донецката и Луганската народна република,” каза той. 

Путин каза, че ситуацията в Източна Украйна отново е станала критична и подчерта, че Украйна е неразделна част от историята на страната му.

“Още веднъж искам да подчертая, че за нас Украйна не е просто съседна страна. Тя е неразделна част от нашата собствена история, култура и духовно пространство. Това са наши другари, близки, сред които имаме не само колеги, приятели, но и роднини, хора, които имат с нас кръвни, семейни връзки”, каза той. Според него Украйна е създадена от Русия, и по-точно от болшевистка Русия и Ленин, а след Втората световна война Сталин добавил към Украйна територии от Румъния и Полша. 

В дългото си на почти час обръщение Путин каза, че национализмът и корупцията в Украйна подменили историческите, културните и социалните интереси на народа с етнографски атрибути и с грабеж на гражданите, а усточива държавност в Украйна така и не се формира. Затъването в битки на различни олигархични кланове и корупцията са за сметка на Източна Украйна и интересите на жителите. Няма независима местна власт и съдилища, а неправителствени организации имат повече права от съдебните органи, твърди още президентът.

Путин повтори голяма част от опорните си точки в статията му от миналото лято и последните години, като говори за за “дерусификация” и “принудителна денационализация” и атаки срещу “руснаците, опитвали да съхранят своя език и идентичност”.

Президентът повтори и твърденията,, че събитията на Майдана през 2014 г., когато многохилядни протести свалиха властта, са държавен преврат, за който са получени множество пари от САЩ, но обикновените хора не получили нищо. Напротив, радикалите осъществили терор на политици и журналисти срещу преврата.

Путин искал в НАТО

“През 2000 г., по време на посещението на Клинтън в Москва, попитах “как САЩ биха се отнесли към приемането на Русия в НАТО?” Реакцията на въпроса ми изглеждаше сдържана. А как американците наистина са се отнесли към моя въпрос, може да се види от техните действия”, каза Путин. След това разви теорията си, че НАТО е заплаха за Русия.

Последни публикации