Меджународни новини

Разузнавач номер 1 на Украйна: Ще се сражаваме за Змийския остров толкова, колкото трябва

Украйна ще се продължава да воюва за Змийския остров толкова, колкото бъде необходимо. Това заяви в ефира на общонационалния маратон на украинските телевизии началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната (ГУР) бригаден генерал Кирило Буданов.

Ген. Буданов обясни, че островът е от стратегическо значение както за Украйна, така и за руските окупатори, тъй като позволява да се контролира наземната и до известна степен и въздушната обстановка в Южна Украйна. Змийският остров също е стратегически важен и от гледна точка на възможността за извършване от страна на Русия на тактически военноморски десант.

По думите на генерала теоретически това е единствената територия, през която руските агресори могат да се опитат да извършат десант и окупираната територия на Приднестровието в Молдова.

Този, който контролира острова, може по всяко време да блокира движението на гражданските кораби във всички направления на юг от Украйна… Змийският остров е част от територията на Украйна и ние ще го „деокупираме“ и ще се борим за него толкова, колкото е необходимо. Това е стратегически важен пункт за отваряне на търговските пътища, за внос на оръжие и за елиминиране на всякакви възможни военни действия на Русия на територията на Приднестровския регион, откъдето те могат да атакуват западната част на Украйна“, каза ръководителят на ГУР.

Последни публикации