Политика

Румен Радев критикува Кирил Петков за Северна Македония: Той не е куриер, а премиер

Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента, без да заяви позиция – той не е куриер, а премиер. 

Това заяви президентът Румен Радев по повод френското предложение за Северна Македония. Държавният глава го определи като стъпка в правилната посока и допълни: 

Остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени: като вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи, обясни Радев. 

Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси, и да изиска ясни механизми и гаранции. 

Помолен да коментира призива на премиера да застане заедно с него на правилната страна на историята в борбата срещу задкулисието, държавният глава посочи, че борбата с корупцията изисква съдебна реформа, която е спряла. „Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, посочи още Румен Радев.

„Още от древни времена търговията е не само с парични средства“, заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати. „Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.

Последни публикации