Меджународни новини

Руските сили напускат Харков

Руските сили напускат покрайнините на Харков и се отправят към руско-украинската граница, съобщи пред Би Би Си кметът на града Игор Терехов.

Според него руските военни само веднъж са успели да заемат малка част от града и не са останали там дълго.

“Руснаците непрекъснато обстрелваха Харков, тъй като бяха много близо до града. И благодарение на усилията на Харковската териториална отбрана и въоръжените сили на Украйна, руснаците се оттеглиха далеч от града в посока руската граница”, каза Терехов.

„Сега в Харков е тихо и хората постепенно се връщат в града. Ние снабдяваме всички жители с вода, газ и електричество. Въпреки това, за съжаление, много жилищни сгради са разрушени или повредени. Така че в бъдеще ще трябва да извършим голяма реконструкция“, каза кметът.

По думите му градът не е обстрелван от пет дни. Имаше само един опит на руснаците да изстрелят ракета на летището в Харков, но ракетата беше свалена от украинските сили за противовъздушна отбрана, добави той.

Съобщения за изтеглянето на руските войски от Харков дойдоха в тази сутрин и от други източници.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Русия съсредоточава усилията си върху задържането на превзетите линии и маршрути за доставка. Основната цел на руските войски е да установят пълен контрол над територията на Донецка, Луганска и Херсонска области и да осигурят стабилността на сухопътния коридор към временно окупирания Крим, се казва в сутрешното съобщение от Генералния щаб.

 

Последни публикации