Политика

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин пристига днес

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин, което е еквивалент на министър на отбраната. пристига днес, 18 март, на двудневно работно посещение в нашата страна по покана на министъра на отбраната Драгомир Заков. 

Заков и секретарят по отбраната Лойд Остин ще проведат среща с военнослужещи от армиите на двете страни, които участват в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“, съобщиха от министерството на отбраната. Ще бъдат обсъдени “перспективите за развитие на двустранното сътрудничество”. В събота Остин ще се срещне с Кирил Петков.  

Според публикации на медии, като Би Би Си, САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят, и това ще е една от темите, които ще бъдат обсъдени.

Словакия вече даде принципното си съгласие нейна система за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга.

Страни от НАТО снабдяват Украйна с преносими противовъздушни ракетни устройства тип “Стингър”, които още по време на съветската война в Афганистан нанесоха на окупаторите сериозни вреди. Германия вече достави на Украйна 500 броя “Стингър”, няколко хиляди такива системи са доставили и други държави от НАТО. Украйна разполага освен това с преносими противовъздушни ракети съветско производство, които също влизат в бой. Те обаче работят сами при малки летящи на ниска височина хеликоптери, изтребители или щурмовите самолети. За да се осигури защита срещу тях и срещу руските ракети, са необходими системи с далечен обсег.

Украйна притежава стари съветски системи за ПВО от типа S-300. Те са в състояние от далечно разстояние да локализират и елиминират не само хеликоптери, но и бойни самолети и дори балистични ракети. Преди началото на войната Украйна е разполагала с 250 установки, но не е ясно колко от тях функционират. Българските С-300 са произведени през 1988 г. 

Последни публикации