Меджународни новини

Серия от атаки с коктейли `Молотов` срещу военни окръжия в Русия

Единични на пръв поглед инциденти с нападения срещу военни окръжия (военкомати) в Руската федерация придобиват характер на организирана тиха съпротива, показват обработени данни на рускоезичния телевизионен канал RTVi по открити информационни източници на Руската федерация. Екипът на канала е създал по тях карта с местата на атаките на територията на Русия.

Анализаторите, цитирани от Nextа са използвали информации за произшествия с коктейли „Молотов“ срещу военните учреждения, публикувани в бюлетини на ТАСС, дописки в Регион Онлайн, IvanovoNews, КП-Екатеринбург, Новости Воронежа, Baza и SHOT. „Пропуснали сме няколко, мисля, че призракът на Керенски се е качил в последния полет от Ню Йорк.“ – написа блогър в канала на Nexta в Туитър.

Първият изваден случай е в Луховици, западна Русия и е от 28 февруари, четири дни след началото на войната в Украйна. На 2 март е ударен военкоматът във Воронеж, на 11 март този в Березовский. За 9 май с коктейл „Молотов“ е поздравено военното окръжие в Балашиха

Последното нападение е буквално от вчера, 13 май. Новината е за коктейл „Молотов“ във военното окръжие в Омск. При нападението на ул. „Пушкин“ 74 са изпочупени прозорци, снимки в om1.ru показват и следи от горене, а според очевидци около сградата се усеща миризма на керосин. От местното Управление на МВР са отказали коментари за произшествието.

Не всички атаки са успешни. В Череповец, Вологдска област на Руската федераци две момчета на по 16 години са хвърлили коктейли “Молотов” срещу сградата на ул. “Краснодонцев”, в която се помещава Военното окръжие в града. Младежите, обаче, са провели слаба разузнавателна дейност преди това и са объркали прозорците – вместо военнкомата подпалили помещенията на “Росрегистър”. Неуспешният опит е станал на 8 май и липсва в картата на RTVi. 

На 4 май две бутилки с възпламенителен коктейл са хвърлени и във военкомата в Нижневартовск на ул. “Мир”. 

Последни публикации