Вътрешни новини

Студентът Евгени Марчев: Повалят те и се опитват да те премажат. Нахвърлят се като глутница вълци

Хващат те, повалят те на земята. И вече опитват да те премажат. Арестуват те и ти се нахвърлят като глутница вълци. Това разказа студентът Евгени Марчев пред Нова тв за нощта на протеста миналата година, когато той е пребит и арестуван.

Кадрите бяха показани в петък във Временната комисия за полицейското насилие и предизвикаха вълна от възмущение на политици и граждани. Във видеото се вижда как полицаи влачат и пребиват младежи, сред които и едно момиче. Девойката, чиято блуза е разкъсана, е снимана от униформените. Вижда се и как полицайка удря беззащитни млади хора. 

“Помня както самото влачене, така и ударите, така и най-грозния момент, който е заснемането на момичето. Тя се съпротивляваше през цялото време и доколкото си спомням, казваше да престанат. Подобно сексуално посегателство пред Министерския съвет вече повече от година не може да се установи? Това е просто срамно за цялата институция на МВР”, посочи студентът.

Според него арестите и насилието тогава са били целенасочени – да всеят страх и да потушат протестите. А кадрите са били умишлено укривани.

“Трябвало е да ги скрият. Било е в тяхна полза да ги скрият. Тогава опитаха по всякакъв начин да потулят случилото се. И до някаква степен със сигурност успяха, понеже ние нямахме по никакъв начин как да докажем какво се е случило. Беше дума срещу дума”, бе категоричен Марчев.

Според органите на реда тогава полицейско насилие не е имало, а някои от полицаите бяха наказани със забележка.

“На първо място е унижението. Размятат те, тъпчат те и те мачкат, защото си отишъл на протест. Лично аз не съм влизал в контакт с нито един полицай и не съм мятал нищо по тях”, добавя Евгени.

Последни публикации