Меджународни новини

Това ли е руският крайцер 'Москва' преди потъването му?

Това ли е флагманът на руския Черноморски флот “Москва” преди потъването му?

Снимка на руския военен кораб се появи в интернет и бе публикувана от Би Би Си с уточнението, че медията не може да потвърди достоверността й.

Военни наблюдатели обаче твърдят, че снимката може да е истинска. Тя е публикувана на 15 април от Роб Лий, докторант в катедрата по военни науки в Кралския колеж в Лондон, който писа в Туитър, че “изглежда като истинска снимка”.

А OSINTtechnical – акаунт в Twitter, който споделя разузнавателна информация от отворени източници, написа: “Не мога да потвърдя автентичността, но това е крайцер от клас “Слава” и не мисля, че някой от тях е бил унищожен по този начин”.

Крайцерът “Москва” на 15 ноември 2013 г. Снимка: Getty Images

Съдбата на кораба се оспорва горещо от Украйна – която твърди, че го е потопила с ракетен удар – и Русия, която твърди, че е потънал след пожар на борда.

Над 500 души са били на борда. Броят на загиналите и спасените е неизвестен. Министерството на отбраната на Русия не е внесло яснота.

Според бившия руски депутат Иля Пономарьов – единствен гласувал срещу анексията на Крим пред 2014 г. – само 58 моряци от 510-членния екипаж са оцелели.

Именно на руския ракетен крайцер “Москва” отбраняващите Змийския остров украински граничари пожелаха: “Русский военный корабль, иди нахуй!” (б.ред. – “Руски военен кораб, на****й си го!.”). На 24 февруари – в началото на войната – руските части поеха контрола над острова.

Последни публикации