Меджународни новини

Украйна, ден 43: Русия напълно се изтегли от Киев и Чернигов

Планираното изтеглянето на руските военни части от районите на Киев и Чернигов е приключило, съобщи служител на Пентагона, цитиран от Би Би Си. 

Източникът, пожелал анонимност, каза, че руските войски могат да се върнат към Киев в бъдеще. Той отбеляза, че от 130-те руски батальона, изпратени в Украйна, над 80 все още остават в страната.

Броят на изтеглящите се руски войски възлиза на най-малко 24 000 души, пише AП, позовавайки се на служител на министерството на отбраната на САЩ.

По-късно пред журналисти говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че руският президент Владимир Путин „не е постигнал нито една от стратегическите си цели“.

“Той наистина поема контрола само над малки населени места…. Те не са превзели Харков”, добави Кърби. 

Русия обяви, че ще намали “присъствието” на въоръжените си сили около Киев и Чернигов на преговорите в Истанбул между двете държави. По-рано Москва заяви, че ще съсредоточи действията си върху източния украински регион Донбас. 

Следим акцентите от деня.

9:30

Хиляди се опитват да избягат от Донбас преди очакваната офанзива на Русия в Източна Украйна. Украинските власти апелират хората в района да се възползват от възможността да избягат, “докато е безопасно”.

9:00

Над 400 души от град Хостомел са в неизвестност, съобщи Би Би Си, позовавайки се на ръководителя на местната военна администрация. Градът понесе тежестта на руските настъпления към столицата на Украйна Киев, заедно с Буча и Ирпен. 

Вестник “Украинска правда”, цитиран от БТА, съобщава, че в гараж в киевското предградие са открити телата на единайсет души.

1:55 “Забавянето на санкциите струва животи”

В последното си видеообръщение във Фейсбук президентът на Украйна Владимир Зеленски призовава държавите да наложат повече санкции срещу Русия. Той призова “демократичния свят” да се откаже от руския петрол и заяви, че невъзможността бързо да бъде договорено ембарго струва украински животи. 

Зеленски каза още, че ще продължи да настоява руските банки да бъдат напълно изключени от международната финансова система.

Украйна иска санкции, които са достатъчно икономически разрушителни за Русия, за да сложат край на войната, и обвинява някои страни, че все още слагат приоритет на парите пред убийствата на цивилни, които Западът осъжда като военни престъпления, отбелязва Ройтерс.

„Все пак това едва ли може да се нарече съизмеримо със злото, което светът видя в Буча. Със злото, което продължава в Мариупол, при обстрела на Харков, в опита на Русия да започне нова глобална кървава офанзива в Донбас“, каза още украинският президент.

Последни публикации