Меджународни новини

Украйна съобщи, че е изгубила контрола над село край Северодонецк

Украйна съобщи днес, че е изгубила контрола над село Метьолкино в периферията на Северодонецк – източен град, ключ към Донбас, който руските сили от седмици се опитват да завладеят изцяло, предаде БТА.

“За жалост вече не контролираме Метьолкино”, заяви губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай в социалните мрежи.

Превземането на това село с близо 1000 жители преди войната е последният за момента напредък на руските войски в Северодонецк и околностите, където армията на Москва срещна силна украинска съпротива.

Руските войски бавно напреднаха в Донбас, включващ части от Донецка и Луганска област, където насочиха военни усилия, след като бяха прогонени от района на столицата в началото на нашествието срещу Украйна през февруари.

Руските сили постоянно обстрелват химическия завод “Азот” в Северодонецк, където се укриват стотици цивилни, посочи Гайдай.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза днес по украинската телевизия, че армията на Москва контролира повечето жилищни квартали в града, а войските на Украйна – над една трета.

Уличните боеве текат постоянно, добави той.

Евакуацията на цивилни от Северодонецк е невъзможна от няколко дни, тъй като е разрушен и последният мост, свързващ града със съседен Лисичанск.

Последни публикации