Меджународни новини

Унгария готви референдум по въпросите за ЛГБТ

Референдум по въпросите за ЛГБТИготви парламентът в Унгария, който прие резолюция за провеждане на всенародното допитване.

Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., предложи тази година да се организира референдум за приетия от управляващото мнозинство закон, ограничаващ преподаването на въпроси, свързани с хомосексуалността и трансексуалността в училищата. Приемането му предизвика конфликт с Европейския съюз.

През пролетта Орбан го очакват първите наистина оспорвани парламентарни избори от повече от десетилетие. Унгарският лидер се стреми да насърчава политика, която защитава християнските ценности от западния либерализъм, поставяйки въпроса за джендър идеологията и това, което той нарича ЛГБТ-пропаганда, в центъра на кампанията си наред с въпросите на миграцията, пише БТА.

Парламентът, в който партията ФИДЕС на Орбан има мнозинство, одобри днес четирите въпроса на референдума.

Унгарският парламент предлага гражданите да имат възможността да изразят позицията си по въпросите на джендър пропагандата, каза пред парламента заместник-министърът в правителството на ФИДЕС Балаж Орбан.

“Изпълнени сме с решимост. Смятаме, че трябва да кажем “не” на ЛГБТ-пропагандата в училищата, извършвана от неправителствени организации и медии, без съгласието на родителите”, допълни той.

Зам.-министърът каза, че провеждането на референдума в един и същи ден с парламентарния вот ще спести пари на данъкоплатците, но насрочването на датата зависи от президента Янош Адер. Президентът, който е съюзник на правителството, все още не е определил дата за парламентарните избори, които се очаква да се състоят през април.

Последни публикации