Култура

Филмите, които не бива да пропускате на 25-ия София Филм Фест

Има филми, които човек не трябва да пропуска. А ето кои са те на 25-ия София Филм Фест:

Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на „Пътищата на живота“ – най-новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, „Земя“ – режисьорският дебют на Робин Райт, „Туве“ на Зайда Бергрот, посветен на прочутата художничка и писател Туве Янсон, „Сузана Андлер“ на Беноа Жако с Шарлот Генсбур, „Момиче с потенциал“ на Емералд Фенел с Кери Мълиган, „Ундине“ на Кристиан Пецолд с Паула Беер, както и на „Човекът, който продаде кожата си“ на Каутер Бен Хания с Моника Белучи.

Легендарната британска режисьорка Сали Потър се доверява на таланта на Хавиер Бардем, за да разкаже в „Пътищата на живота“ един ден от реалността на Лео и неговата дъщеря. Заедно с изключително талантливите актьори като Ел Фанинг, Лора Лини и Салма Хайек, те рисуват моментна картина на мозайката от алтернативни животи, които героят би могъл да изживее. Почеркът на Потър – разказ без компромиси, суров и безпощаден, е една от характерните особености на нейните творби, обичани от фенове и киноспециалисти, а умението ѝ да извлича от актьорите всичко най-добро, на което са способни, е наистина възхитително.

„Земя“ е пълнометражният режисьорски дебют на известната актриса Робин Райт. Това е трогателна история за жена, която търси смисъла на живота сред необятната и сурова американска природа. След като преживява трагично събитие, за героинята на Райт не е възможно да поддържа връзката си със заобикалящата я действителност и изправена пред тази несигурност, тя се оттегля във великолепната, но сурова пустош на Скалистите планини. След като местен ловец я връща от ръба на смъртта, тя трябва да намери начин да живее отново.

Режисьорката Зайда Бергрот разказва в „Туве“ част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве започва да осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „Жанет 45“ .СФФ е приготвил специални изненади за всички почитатели на мумините!

Със „Сузана Андлер“ режисьорът Беноа Жако прави въздействаща адаптация на пиесата на своята покровителка Маргьорит Дюрас.“ Единственият акцент, който липсва в това конкретно изречение, представящо филма на фестивала в Ротердам, е магнетичния чар на Шарлот Генсбур. Нейната героиня се колебае дали да наеме за лятото просторна вила на Френската Ривиера. Съмненията, които изпитва, се отнасят не само до къщата, но и до решенията за личния ѝ живот, които задължително биха променили реалността, в която живее – лъжа, любовни авантюри, необяснима и трудно осъзната безтегловност, в която витае неизвестността за бъдещето …

С пет номинации за „Златен глобус“ пълнометражният дебют в игралното кино на актрисата Емералд Фенел „Момиче с потенциал“ получи признанието на филмовата критика – в актива си филмът има над 150 номинации и 70 награди от цял свят. Историята проследява чаровната Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган), чието бъдеще е променено от загадъчно събитие. Нищо в нейния живот не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот…

„Това е интелигентна, провокативна, мрачна комедия и филм за отмъщението с изключително мощно и многопластово изпълнение на Кери Мълиган в ролята на Каси.“, казва за филма Ричалд Роупър от „Chicago Sun-Times“.

Премиерата на „Ундине“, най-новият филм на германския режисьор Кристиян Пецолд, беше на Берлинале 2020 и в него отново блести изящната Паула Беер и хамелеонския талант на Франц Роговски. За своето изпълнение Беер получава „Сребърна мечка“ и награда ЕФА 2020 за най-добра актриса. Нейната героиня е историк, който работи като музеен гид в Берлин.

„Кристиян Пецолд пресъздава мита за загадъчното водно създание като съвременна приказка в един изпълнен с разочарование свят. Неговата Ундине отказва да бъде безсилна и отхвърлена жена, открива отново любовта в лицето на Кристоф и го последва в подводния свят. Историята за една обречена любов е разказана прекрасно и без усилие,“ пишат специалистите от Берлинале, където филмът получава и наградата на ФИПРЕССИ.

Историята в „Човекът, който продаде кожата си“, разказана от режисьорката Каутер Бен Хания, е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.

„Този проект е роден от срещата на два свята. Светът на съвременното изкуство, чрез творчеството на белгийския художник Вим Делвой, и светът на политическите бежанци – особено тези от Сирия, битката им за документи и разрешителни за пребиваване. Запитах се: „Какво би станало, ако известен художник предложи на бежанец да стане негово произведение на изкуството, за да разреши той проблема си със свободата на придвижване?“, споделя Бен Хания.

Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор на „Хоризонти“, Венеция 2020.

Последни публикации